Споживання ультрапереработаних продуктів харчування зростає з року в рік. У новому дослідженні, опублікованому 10 серпня в Jama network, повідомляється про значне зростання частки таких продуктів в раціоні дітей. Так, з 1999 по 2018 рік вона зросла з 61,4% до 67% (в частині споживаних калорій). Ці цифри дослідники отримали в ході аналізу даних з американського Національного дослідження здоров'я і харчування (NHANES). Тобто абсолютно справедливими їх можна вважати лише для громадян США. Однак немає жодних сумнівів, що аналогічні тенденції спостерігаються і в інших країнах. При цьому частка необроблених і мінімально оброблених продуктів харчування в раціоні дітей за той же період знизилася з 28,8 до 23,5%. Наскільки це погано? В цілому, нічого хорошого немає. Безліч досліджень раніше демонстрували зв'язок між рівнем споживання ультрапереработаних продуктів і ожирінням, цукровим діабетом, а також деякими видами раку. Однак без аналізу конкретного складу продуктів називати такі тенденції надмірно небезпечними все ж не можна. Дослідники, втім, все ж позначили ряд тривожних трендів. Так, найбільший стрибок споживання відбувся серед таких продуктів харчування, як піца і бургери. Якщо в 1999 році на їх частку припадало лише близько 2,2% енергетичного споживання серед дітей, то в 2018 показник виріс до 11,2%. Зросло і споживання солодощів - з 10,7 до 12,9%. Втім, є і хороші новини. З'ясувалося, що зусилля, спрямовані на популяризацію здорового харчування все ж мають сенс. Так, різке зниження (з 10,8 до 5,3%) споживання цукровмісних напоїв в зазначений період пов'язують саме з масованою інформаційною кампанією. Значно знизилося і споживання жирів і масел, соусів і приправ - з 7,1 до 4,0%. Андрій Лукашенко, д.мед.н.
top of page
bottom of page
Comments