top of page
Пошук
Фото автораAndrii Lukashenko

Безпечної засмаги не існує


Про важливість захисту від сонця знають майже всі, але далеко не кожен дотримується навіть базових рекомендацій. Такими є результати дослідження Академії дерматології США, що було опубліковано в середині червня. Поширеність меланоми зростає з року в рік. Наприклад, з початку 70-х в тих же Штатах захворюваність збільшується в середньому на 4% щорічно. І хоча більшість жителів країни знають, що УФ-випромінювання є основним фактором ризику, який можна попередити, дотримуються простих рекомендацій далеко не всі.

  • 4 з 5-ти американців інформовані про необхідність наносити захисний крем кожні 2 години. Однак лише третина стверджує, що дійсно це робить.

  • 77% заявляють, що скористаються кремом на пляжі. Але лише 41% визнають, що захищатимуть шкіру, вирішуючи побутові питання у дворі свого будинку.

  • 25% опитаних американців чесно визнали, що отримували сонячний опік минулого року. Причому, чим молодша були респонденти, тим вище частка «згорілих»: серед людей 18-23 років таких виявилося 43%. Під опіком при цьому розумівся стан, при якому носіння одягу викликало неприємні хворобливі відчуття.

На перший погляд в цьому немає нічого дивного. Напевно, аналогічна картина спостерігається майже по всьому світу, включаючи Україну. Але згідно з тим же опитуванням, 69% респондентів мали принаймні один фактор підвищеного ризику виникнення меланоми: світла шкіра, блакитні або зелені очі, рак шкіри в сімейному анамнезі, наявність більше 50 родимок. Лише 36% дійсно турбуються про ймовірний рак шкіри. А основною мотивацією для використання методів захисту від сонця найчастіше стають ймовірні сонячні опіки і пов'язані з ними стани - цю причину назвали основною 49% респондентів. Ще 32% захищаються від сонця, щоб відтягнути появу зморшок. В Україні в самому розпалі сезон відпусток. А значить, саме час нагадати про основні правила поведінки на відкритому повітрі.

  • Головне з них - безпечної засмаги не існує. Вчені все ще сперечаються про кумулятивний ефект УФ-випромінювання. Але абсолютно точно доведено, що ризик меланоми вище для тих людей, хто раніше отримував сонячні опіки.

  • Це особливо важлива інформація для батьків - ефект особливо сильно проявляється у людей, які пережили сильні сонячні опіки в ранньому дитинстві.

  • Оновлюйте шар сонцезахисного крему кожні 2 години, що б там не було написано на упаковці.

  • Уникайте сонця в денний час. Носіть капелюх і захищайте шкіру одягом, якщо є необхідність перебувати на відкритому повітрі.

Андрій Лукашенко

0 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page