top of page
Search

Пандемія різко збільшила кількість діагнозів на пізніх стадіях

Updated: Jun 7, 2022


В останні місяці надходить дуже багато подібних даних. І, здається, повторювати їх знову і знову вже немає сенсу. І тим не менш кожне таке дослідження має значення. Людству дуже важливо вивчити цей урок і не повторювати помилок. Робота, про яку йтиметься, базується на даних онкологічного центру Moores у Каліфорнії (США). І в ній зібрані дані щодо невеликої групи із 500 пацієнтів, 90% з яких – жінки із середнім віком 58 років. Клініцисти порівняли картину стадійності випадків раку грудної залози (переважно його) та раку товстої кишки у 2019 році, загалом у 2020-му та окремо в період із січня по березень 2021-го. Які результати

  • Тут, на жаль, без сюрпризів. У 2020-му, порівняно з 2019-м, частка діагнозів раку грудей першої стадії скоротилася з 63,9% до 51,3%.

  • Ті самі показники для IV стадії збільшилися з 1,9% до 6,2%.

  • Цифри в період з січня по березень 2021 року взагалі склали 41,9% для першої стадії і 8% для IV.

Трохи менш тривожні показники були розраховані для раку товстої кишки. Втім, стверджують дослідники, це пов'язано із вкрай незначною вибіркою. Такі результати, як говорилося, пов'язані, головним чином, з призупиненням програм скринінгу. Хоча, звичайно, є і багато інших причин, включаючи психологічні фактори. Андрій Лукашенко, д.мед.н.



16 views0 comments
bottom of page