top of page
Search

Кетогенна дієта підвищує ефективність хіміотерапії при раку підшлункової залози

Updated: Jun 7, 2022


Такі висновки зробили науковці за результатами багаторічних випробувань на мишачих моделях аденокарциноми проток підшлункової залози. Вони стверджують, що дієта, суть якої полягає в мінімізації вуглеводів у раціоні, у поєднанні з хіміотерапією втричі збільшує медіанну виживаність у порівнянні з тільки хіміотерапією. І навіть пояснюють біологічні механізми цієї дії. На даний момент доведена в лабораторних умовах гіпотеза випробовується в рамках першого клінічного дослідження на людях. Кетогенна дієта призводить до зниження рівнів глюкози та інсуліну в крові, що само собою сповільнює розвиток пухлини. Проте під час свого дослідження вчені виявили значно важливіший механізм впливу. Дефіцит глюкози стимулює організм розщеплювати жири для створення молекул, відомих як кетонові тіла, які можуть спалюватись клітинами для вироблення енергії. Головним із них є 3-гідроксибутират.

Ракові клітини використовують цю речовину як паливо, причому більш агресивно, ніж здорові. Але вона має один побічний ефект – у процесі поглинання утворюються активні форми кисню, які є токсичними для клітин. Дослідники припускають, що саме цей механізм має найбільший позитивний ефект і синергетично посилює ефективність хіміотерапії.

Чи спрацює ця теорія на практиці – покаже низка клінічних досліджень на людях, перше з яких зараз проводиться серед 40 пацієнтів і має завершитись у 2023 році. Якщо дослідники будуть праві, цю стратегію можна буде застосовувати в програмах лікування одного з найагресивніших типів раку.

Проте не слід використовувати наведені дані на практиці вже зараз. По-перше, саме тому, що їхня ефективність була показана виключно в лабораторних умовах. По-друге, цей позитивний ефект спостерігався лише при поєднанні дієти з хіміотерапією. Самостійно дієта не мала помітного позитивного ефекту.

Ця робота є однією з багатьох, що вивчають вплив раціону на ефективність протипухлинного лікування. Незважаючи на простоту, такі підходи, потенційно можуть покращувати результати існуючої протипухлинної терапії. Але, зрозуміло, використовувати їх слід лише після ретельного, заснованого на суворому науковому підході вивчення.


Андрій Лукашенко, д.мед.н.

bottom of page