top of page
Search

Пухлини головного мозку у молодих: чоловіки та жінки не рівні

Updated: Jun 7, 2022


Нове дослідження, опубліковане в журналі Cancer Американського онкологічного товариства констатує дуже значну різницю між виживанням у чоловіків і жінок при пухлинах головного мозку, що виявляються у віці 20-39 років.

Пухлини головного мозку входять до п'ятірки найпоширеніших видів «молодого» раку. І хоча в загальній статистиці вони займають невелику частку, у зазначеній віковій групі їхня вага дуже значна.

Як з'ясували дослідники, при цьому найбільшу загрозу пухлини головного мозку мають для чоловіків. Після поправки на інші фактори, ризик смерті від раку ЦНС у чоловіків виявився на 47% вищим, ніж у жінок.

У дослідженні були використані дані дуже великої вибірки – понад 47 тис. пацієнтів у яких була діагностована пухлина ЦНС у період з 2004 по 2016. А отримані результати не залишають жодних сумнівів – різниця у виживання між чоловіками та жінками є, і вона значна. Причому суттєві відмінності були виявлені для 9 із 16 видів пухлин ЦНС. І в жодному з типів показник виживання у чоловіків не був вищим, ніж у жінок.

На жаль, поки дослідники не мають жодного уявлення про причини такого феномену. Зв'язок може проходити як по лінії фізіологічних відмінностей між чоловічим та жіночим організмом, так і в реакціях на протипухлинну терапію. У будь-якому разі, це питання ще належить вивчити.


Андрій Лукашенко, д.мед.н.


25 views0 comments
bottom of page