top of page
Search

Аспірин і рак – суперечки продовжуються

Updated: Jun 7, 2022


Американські дослідники на пленарному засіданні Американського товариства клінічної онкології 15 лютого представили роботу, згідно з якою щоденний прийом аспірину анітрохи не знижує ризик рецидиву HER2-негативного раку грудної залози.

У проспективному рандомізованому дослідженні, яке розпочалося у 2017 році, до сьогоднішнього дня взяли участь 3021 пацієнтки. Частина приймала по 300 мг аспірину щодня, друга половина – плацебо.

І хоча дослідження ще не завершено, DSMB (комітет з моніторингу даних) рекомендував оприлюднити його попередні результати, оскільки отримані дані, що демонструють зв'язок, виявилися істотно вищими за встановлену «границю марності» - 1,03.

Через 20 місяців спостереження (медіанне значення) було зафіксовано 191 контрольну подію. З яких 107 – у групі, яка приймала аспірин, а 84 – у групі плацебо. Простіше кажучи, якщо спиратися на результати роботи, шкоди від аспірину виявилося більше ніж користі.

Але навряд чи варто робити далекосяжні висновки з цього дослідження. Насправді це лише ще одна робота, яка спробувала відповісти на питання, чи є все ж таки користь від регулярного застосування нестероїдних протизапальних з точки зору ризику виникнення раку.

Загальна гіпотеза полягає в тому, що прийом таких препаратів знижує загальний рівень запальних процесів в організмі. Цілий ряд досліджень, що вивчали цю теорію, раніше приходили до різних висновків. Від суттєвої користі, до потенційної шкоди. І крапка у цьому питанні ще не поставлена.


Андрій Лукашенко, д.мед.н.




52 views0 comments
bottom of page