top of page
Пошук
Фото автораAndrii Lukashenko

Вакцинація проти ВПЛ – як підвищити охоплення та в чому додаткова користь

Оновлено: 7 черв. 2022 р.


Відразу два нових дослідження відкривають цікаві, хоча багато в чому і очевидні, нюанси вакцинації проти вірусу папіломи людини (ВПЛ), який є ключовою причиною раку шийки матки, ротоглотки та деяких інших видів раку.

У першому канадські дослідники наочно продемонстрували користь від запровадження безкоштовних шкільних програм вакцинації, порівнявши охоплення у регіонах, де така програма існує та без неї. Зрозуміло, більшого ефекту вдалося досягти у першому випадку. Причому різниця у випадку з хлопчиками виявилася дуже суттєвою.

Так, у 2017 році у провінціях, де не було безкоштовної програми, вакциною проти ВПЛ було охоплено 14% хлопчиків. У той же період у регіонах з безкоштовною програмою було вакциновано 57% хлопчиків.

Але є й добрі новини. З 2016 по 2017 роки охоплення зросло в обох групах (з 5 до 14% та з 36 до 57%). Це означає, що загалом ставлення до вакцинації поступово покращується. Також варто зазначити, що серед дівчаток зазначеної різниці не спостерігалося: охоплення було приблизно однаковим як у випадку з безкоштовною програмою вакцинації, так і без неї. Друге дослідження, проведене у США, показало, що жінки, які пройшли раніше вакцинацію проти ВПЛ у середньому на 34% частіше проходять регулярний огляд щодо виявлення раку шийки матки. Причому показник чітко корелював з кількістю доз вакцини: ті з жінок, хто отримав 2 та 3 дози, рідше пропускали рекомендований огляд.

Звісно, ​​у цьому випадку швидше справедливо говорити про зворотну залежність. Схоже, визначальним фактором є більш усвідомлене та уважне ставлення до свого здоров'я. Саме воно є ключовим мотивом як для вакцинації, так і для проходження регулярних оглядів.


Андрій Лукашенко, д.мед.н.

0 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page