top of page
Пошук
Фото автораAndrii Lukashenko

Кому треба пройти додаткову мамографію


Існуючі програми скринінгу раку грудної залози рекомендують проходити жінкам починаючи з 50 років регулярну мамографію кожні 2 роки. Однак близько 15% випадків раку виявляється в період між діагностичними процедурами. Причому, як показують інші дослідження, такі випадки пов'язані з набагато гіршими прогнозамм і показниками виживання. Наприклад, в одній з робіт смертність у випадку інтервального (діагностованого поза скринінгом) раку грудної залози протягом 7-річного періоду спостереження була в 6,3 рази вище в порівнянні з випадками, виявленими під час скринінгу.

Останнім часом з'явилося чимало досліджень, які намагалися знайти зрозумілі і прості критерії ризику, які б могли рекомендувати для окремих пацієнтів проміжну мамографію. Так, було показано, що жінкам з високою щільністю грудних залоз у вихідному віці (40 років) бажано проходити скринінг щороку. Свіже дослідження американських вчених, опубліковане в журналі Cancer, показало, що ще одним критерієм може бути також ІМТ (індекс маси тіла). Дослідники вивчили дані 290 тис. негативних мамографій 74 тисяч жінок, отриманих в період між 2006 і 2015 роком. Із загальної кількості були виключені всі випадки, здатні спотворити висновки (перекваліфіковані позитивні результати, пацієнти з раком грудної залози в анамнезі і т.д.). Сумарно було виявлено 1345 випадків захворювання. 357 з яких були запущеними.

  • Ризик розвитку раку на пізній стадії був на 90% вище у жінок з ожирінням протягом першого року після скрининговой мамографії. І підвищувався на 40% у жінок з ожирінням і надлишковою вагою на другий рік.

  • Ризик виявлення раку на ранній стадії на другий рік був на 40% вище у жінок з ожирінням і надлишковою вагою. Однак він же не відрізнявся від ризику для жінок з нормальним ІМТ в перший рік після планового скринінгу.


1 перегляд0 коментарів

Comentarios


bottom of page