top of page
Пошук

Людство має переосмислити поняття смерті – комісія Lancet

Оновлено: 7 черв. 2022 р.


Складне та дуже дискусійне питання наприкінці січня підняла група експертів, об'єднаних в ініціативу lancet «комісія з цінності смерті». Остання звертає увагу на суттєві зміни у ставленні до смерті, що сталися протягом останніх десятиліть.

Одна з ключових думок, які намагаються донести експерти – смерть все частіше сприймається як щось, що можна уникнути. Саму цю ідею навряд чи можна засуджувати. Проте на практиці зміна парадигми завдає величезної шкоди, кажуть вони.

Наприклад, це призводить до нелогічного розподілу медичної підтримки. У той час, як для одних зростає ймовірність зустріти кінець життя в лікарні під відверто надмірними медичними процедурами, інші не можуть отримати медичну допомогу, хоча їхні стани де-факто є запобіжними.

«Те, як помирають люди, протягом останніх 60 років радикально змінилося. У Великій Британії тільки 1 з 5 людей, які потребують догляду в кінці життя, знаходиться вдома. А близько половини перебувають у лікарні», - цитує слова Ліббі Саллноу, консультанта з паліативної медицини та співголови комісії, Medscape.

Ще одна важлива проблема, на яку звертають увагу експерти – суттєве посилення ролі медицини у «процесі вмирання» не призвело до пропорційного зростання зусиль, спрямованих, наприклад, на полегшення болю.

Загалом, констатує комісія, рівень розвитку програм паліативної допомоги у світі є критично низьким. Тільки 14% людей, які потребують такої підтримки, реально її отримують. Ключовий висновок, який роблять експерти – людству терміново докласти зусиль, щоб зменшити диспропорцію, що виникла.

Як рекомендації для всього світу, включаючи владу, вони наводять кілька пунктів. Серед них, наприклад, такі важливі речі, як пріоритизація доступу до полегшення болю. Збільшення зусиль щодо дослідження та розробки методів «лікування страждань», а не лише захворювань.


Андрій Лукашенко, д.мед.н.

1 перегляд0 коментарів

©2022 by USSO. Proudly created with Wix.com

bottom of page