top of page
Пошук
Фото автораAndrii Lukashenko

Не тільки пацієнти, а й лікарі мало що знають про прогрес в лікуванні раку


Такі висновки можна зробити, оцінивши результати двох опитувань, представлених під час конференції ESMO 2021. У першому взяли участь понад 5,5 тисячі хворих на рак. Виявилося, що як мінімум половина респондентів поняття не має про те, як працює імунотерапія, скільки вона коштує, яких результатів дозволяє досягати.

У цьому, втім, мало дивного. Куди тривожніше виглядають підсумки іншого опитування, в якому взяли участь лікарі. Серед яких були як онкологи, так і не онкологи. Останніх - більшість. Їх попросили оцінити показники середнього п'ятирічного виживання для 12 найбільш поширених онкодіагнозів.

Результати вражають, але в поганому сенсі. Не онкологи вірно оцінили показник для двох діагнозів, онкологи - для 4-х. Що особливо погано, не онкологи мали куди більш песимістичний погляд на п'ятирічне виживання онкохворих.

Може здатися, що нічого такого в результатах немає. Однак це не так. Саме лікарі не онкологи найчастіше першими розмовляють з пацієнтами. І від цього спілкування багато в чому залежить думка пацієнта, що впливає на його рішення в майбутньому.

1 перегляд0 коментарів

Comentários


bottom of page