top of page
Пошук
Фото автораAndrii Lukashenko

Новий дешевий і простий аналіз крові - тест на рак

Оновлено: 7 черв. 2022 р.


Дослідники Оксфордського університету заявляють про успішну розробку нового аналізу крові, здатного виявити рак з точністю до 94%. Результати їхньої роботи були опубліковані 4 січня в журналі Clinical Cancer Research.

Метод ґрунтується на вивченні рівнів метаболітів у крові за допомогою ядерного магнітного резонансу. При цьому, по суті, аналізується не сам склад крові, а метаболічний профіль, унікальний для кожної людини набір метаболітів.

За інтерпретацію результатів відповідає спеціальний алгоритм, який із досить високою точністю відрізняє здорового пацієнта від пацієнта з раком.

У статті описано перші результати дослідження методики на людях. Так, максимальна чутливість склала 94% (з умовних 100 пацієнтів з діагнозом рак правильно ідентифіковано 94%). Специфічність методу склала 82% (зі 100 здорових людей онкозахворювання помилково було ідентифіковано у 18 осіб).

Аналогічні результати для пацієнтів з метастатичним раком склали 94% та 88% відповідно.

Плюси і мінуси

З недоліків представлених результатів насамперед слід виділити вкрай обмежену когорту пацієнтів, які взяли участь у дослідженні – лише 304 особи. Всерйоз говорити про новий спосіб скринінгу на основі аналізу крові можна буде пізніше, коли результати будуть підтверджені в дослідженнях наступних стадій.

Але є й серйозніший, системний недолік такого аналізу. Методика неспецифічна, тобто не здатна дати навіть підказки, де розвивається новоутворення.

З іншого боку, дослідники не ставили такої мети перед собою. Їхнє першочергове завдання – створити досить надійний, простий і дешевий спосіб виявити рак у пацієнтів без специфічних симптомів. Простіше кажучи, представлений тест претендує виключно на роль первинного скринінгу. Втім, й такий результат є дуже непоганим.


Андрій Лукашенко, д.мед.н.

0 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page