top of page
Пошук
Фото автораAndrii Lukashenko

Рак грудної залози: жінки після мастектомії (видалення залози), дуже рідко жаліють про своє рішення

Оновлено: 7 черв. 2022 р.


Такими є результати опитування 1525 жінок у США, які пройшли хірургічну процедуру в період з 2009 по 2020 рік. Так, лише 8,2% опитаних справді висловили жаль щодо рішення погодитись на мастектомію.

Для глибшого розуміння дослідники виділили із загальної кількості респондентів 342 учасниць, чия «ступінь жалю» за 100-бальною шкалою склала 25 балів і більше. Цікаво, що в цій групі найменше жалкували про своє рішення жінки, які пройшли двосторонню мастектомію (15,4%).

Про операцію зі збереження грудей шкодували 20,2%, а серед жінок, які пройшли односторонню мастектомію, шкодували про рішення 30,8%.

В цілому, дослідження показало, що найменший жаль висловлюють жінки, які пройшли двосторонню мастектомію.

Тут, втім, слід зробити кілька важливих застережень. Головне – опитування було проведено серед членів профільної організації Love Research Army, що може спотворювати результати. Крім того, середній вік опитаних становив 50 років, а більше половини учасниць мали у сімейному анамнезі рак грудної залози. Для розуміння картини в середньому в популяції останній фактор зустрічається у 5-10% жінок. Простіше кажучи, більшість з опитаних були «добре підготовлені» та проінформовані.

Але в цьому і криється головний висновок, який можна зробити з даного дослідження. Виявляється, при належному інформуванні мастектомія, що рятує життя, зовсім не обов'язково має бути пов'язана з глибокими психологічними травмами.


Андрій Лукашенко, д.мед.н.

16 переглядів0 коментарів

Comentários


bottom of page