top of page
Пошук
Фото автораAndrii Lukashenko

Скринінг раку шийки матки – охоплення знижується

Оновлено: 7 черв. 2022 р.


Американські дослідники виявили, що частка жінок, які не пройшли рекомендований скринінг з приводу раку шийки матки, зросла з 14,4% до 23% у період між 2005 та 2019 роком. Причому особливо гострою є проблема для вікової групи 21-29 років – 29,1% жінок пропустили рекомендовані процедури. Дослідники припускають, що така динаміка пов'язана із зміною існуючих рекомендацій. У 2005 році у США застосовувався єдиний підхід – дослідження на підставі ПАП-тесту кожні 3 роки, починаючи з 21 року.

Але до 2019 року рекомендації було переглянуто та розширено. Зараз USPSTF рекомендує мазок Папаніколау кожні 3 роки для жінок віком 21-29 років. Починаючи з 30 років з'являється вибір між комбінацією ПАП-тесту кожні три роки плюс тестування на високоризиковий ВПЛ кожні 5 років та контрастуванням кожні 5 років (той самий ПАП-тест у поєднанні з тестом на ВПЛ високого ризику).

Така зміна, вважають автори дослідження, може пояснювати погіршення показників охоплення скринінгом. Втім, воно не пояснює низькі показники охоплення в наймолодшій групі, для якої рекомендації не змінювалися.

Втім, якими б не були реальні причини, суть від цього не змінюється. Основною причиною раку шийки матки є вірус папіломи людини. Вакцинація від ВПЛ дівчаток до 13-14 років радикально знижує ризик раку у майбутньому. Про це варто пам'ятати.

Ці рекомендації не є релевантними для жінок старше 21 року. Тому їм слід уважніше ставитися до регулярних оглядів. За такого підходу пропустити рекомендований скринінг практично неможливо.


Андрій Лукашенко, д.мед.н.

0 переглядів0 коментарів

Comentarios


bottom of page