top of page
Пошук
Фото автораAndrii Lukashenko

Скільки коштує ожиріння


Ожиріння – серйозна загальносвітова проблема. Настільки, що ВООЗ назвала ситуацію «глобальною епідемією». Звичайно, справа зовсім не в самій надмірній вазі, а в тому, що вона суттєво збільшує ризик виникнення багатьох захворювань, включаючи деякі види раку. Окрім іншого, це змушує країни витрачати величезні ресурси на лікування наслідків.

Як багато? Відповідь на це питання спробувала дати група американських та британських вчених у роботі, опублікованій днями у BMJ.

За їх розрахунками, у 2019 році загальносвітові «витрати на ожиріння» на душу населення в середньому по 8 країнах становили від $17 в Індії до $964 у США. Якщо все узагальнити та усереднити, вийде, що на проблему вже зараз витрачається близько 1,8% глобального ВВП. В абсолютних цифрах це близько 2,5 трлн доларів. А до 2060 року, якщо тенденції зберігатимуться, цифра зросте до 3,6% ВВП.

Чи це так страшно? Відповідь залежить від кута зору. Самі дослідники навіть не намагаються давати якісь оцінки отриманим результатам. І лише констатують, що людству добре б зайнятися проблемою трохи більш акцентовано. За їхніми оцінками, якщо зусилля, що докладаються, призведуть до зниження поширення ожиріння на 5% до 2060 року, витрати на боротьбу з наслідками скоротяться майже на 14%. Тобто навіть з огляду на економічну доцільність у програмах боротьби з ожирінням є сенс.

0 переглядів0 коментарів

留言


bottom of page