top of page
Пошук
Фото автораAndrii Lukashenko

Чи треба лікувати колоректальний рак в молодому віці інакше?


Вчені Оксфордського університету спробували відповісти на питання, чи є якісь генетичні, біологічні та інші відмінності у колоректального раку в молодому віці. Останнім вважаються пухлини, що виникають у віці до 50 років.

Насправді це серйозна проблема. У США, наприклад, колоректальний рак займає третій рядок по захворюваності і другий за смертністю. Схожі показники і в нашій країні. При цьому захворювання стрімко молодшає.

У тих же США частка таких випадків зростає з середини 90-х. За прогнозами, до 2030-го року 10,9% всіх випадків раку товстої кишки і 22,9% випадків раку прямої кишки будуть виявлятися у пацієнтів молодше 50 років. Це в 2 рази більше, ніж в 2010 році. Саме тому дослідники приділяють так багато уваги феномену, а медичні регулятори і спільноти знижують рекомендований вік для включення в програми скринінгу.

При цьому деякі раніше проведені дослідження показали невеликі відмінності між колоректальним раком, виявленим в молодому і середньому віці.

В даному дослідженні були вивчені 759 кейсів колоректального раку у пацієнтів молодше 50 років і 687 випадків раку, виявленого у пацієнтів старше. Зокрема, вивчали розташування пухлини, симптоми при постановці діагнозу, ризики спадковості і інші молекулярні особливості пухлини.

У молодих пацієнтів пухлини частіше виявлялися з лівого боку. У них частіше фіксувалися скарги на болі в животі і ректальні кровотечі. При цьому відзначався більш високий ризик генетичної спадковості. Але що стосується генетичної структури пухлини, ніяких відмінностей між двома типами онкохворих не спостерігалося. Були спростовані і відмінності щодо реакції на лікування на пізніх стадіях.

Ключовий висновок, якого дійшли дослідники, полягає в тому, що в більш агресивному лікуванні колоректального раку у молодих пацієнтів немає необхідності. Ніяких переваг такий підхід не дає.

0 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page