top of page
Пошук
Фото автораAndrii Lukashenko

Щеплення проти ВПЛ – достатньо однієї дози


Для формування надійного захисту від стійких інфекцій ВПЛ 16 та 18, які відповідають щонайменше за 70% випадків раку шийки матки, достатньо навіть однієї дози вакцини. Такими є висновки великого дослідження, результати якого були опубліковані в листопадовому номері Lancet.

Дизайн дослідження сформувався багато в чому випадково. Задумане, як рандомізоване дослідження для порівняння ефективності двох і трьох доз вакцини проти ВПЛ, воно само собою перетворилося на поздовжнє проспективне когортне після того, як уряд Індії призупинив програму вакцинації проти ВПЛ.

Учасників дослідження набирали в період із 2009 по 2010 рік. На момент завершення програми вакцинації до нього було включено:

  • 4348 учасників, які отримали 3 дози вакцини.

  • 4980 – дві дози (0 та 6 місяців).

  • 4949 – одну дозу.

Період спостереження становив 9 років. В учасників брали проби на ВПЛ через 18 місяців після одруження або через півроку після перших пологів залежно від того, що наставало раніше. Заміжніх дівчат, які досягли 25 років, додатково обстежили на предмет раку шийки матки. У якості контрольної групи набрали невакцинованих дівчат зіставного віку.

Результати

  • Ефективність однієї дози вакцини проти інфекції ВПЛ 16 та 18 склала 95,4%.

  • Для двох доз показник становив 93,1%.

  • Для трьох доз – 93,3%.

Висновок з цих даних є очевидним: навіть одноразова доза вакцини проти ВПЛ дає високий рівень захисту від стійкої ВПЛ інфекції. Ці результати наголошують на важливості вакцинації принаймні дівчаток. За рекомендацією Американського онкологічного товариства оптимальним віком для цього є діапазон 9-12 років. Хоча важливо встигнути зробити щеплення до первинного інфікування, яке найчастіше відбувається статевим шляхом. З огляду на той факт, що в Україні немає загальнонаціональної програми вакцинації проти ВПЛ, вирішення цього питання повністю лежить на боці батьків.

0 переглядів0 коментарів

Comments


bottom of page