top of page
Пошук
Фото автораAndrii Lukashenko

Щоденне голодування пов'язане з найвищою тривалістю життя у мишей

Оновлено: 7 черв. 2022 р.


Цікаве дослідження провели вчені з університету Вісконсіна (США). Вони перевірили, як впливають різні обмеження в прийомі їжі на метаболізм та тривалість життя 4-х груп мишей.

Перша, контрольна група, була не обмежена в їжі ані за часом, ані за калорійністю – миші з цієї групи могли їсти що і коли завгодно. Друга група не була обмежена у виборі раціону, проте доступ до їжі отримувала лише протягом 3-х годин на добу. Дві, що залишилися, були обмежені в калорійності, отримуючи приблизно на третину менш калорійну їжу, ніж миші з двох перших груп. Але одна з них харчувалася за класичним триразовим графіком, а друга отримувала всю їжу вранці.

Результати

Найкращі показники продемонстрували групи, обмежені в їжі тригодинним інтервалом на добу. Такі миші жили в середньому на півроку довше за особин з контрольної групи, мали нижчі показники глюкози в крові, оптимальніше використовували жирові запаси. Причому суттєвої різниці між показниками двох останніх груп (з обмеженням калорійності та без нього) відзначено не було.

Втім, такі вражаючі результати не варто сприймати буквально. І точно їх не можна бездумно переносити на людей. Навіть, виходячи з дуже значної різниці в тривалості життя між двома видами, навряд чи такий режим харчування дасть порівняні результати у людини.


Андрій Лукашенко, д.мед.н.

4 перегляди0 коментарів

Comments


bottom of page