top of page
Search

Боротьба з раком: неймовірний прогрес

Updated: Jun 7, 2022


Смертність від раку в США з пікових значень 1991 року до 2019 скоротилася на 32%. В абсолютних цифрах це означає, що вдалося запобігти 3,5 млн смертей від онкологічних захворювань у США за останні 28 років. Такі результати наводить Американське онкологічне товариство у свіжому аналізі.

Дослідники ACS виділяють дві ключові причини такого суттєвого прогресу. Перша – істотне скорочення частки населення, що курить. Саме зниження показників раку легені найсильніше позначається на загальній статистиці смертності.

Друга причина – значний прогрес у ранній діагностиці. Розвиток та вдосконалення програм скринінгу призвело до постійного зростання нових випадків раку, що виявляються на ранніх стадіях, коли захворювання можна ефективно лікувати.

Важливо, що позитивна динаміка прискорилася останніми роками. Так, якщо в 90-х ризик смерті від раку знижувався в середньому на 1% на рік, то, починаючи з 2015-го, показник скорочується вдвічі швидше.

Частка нових діагнозів на ранніх стадіях зросла з 2014 року в середньому на 4,5% на рік. Ці цифри позитивно позначилися і на статистиці виживання. У 2004 році трирічне виживання для пацієнтів з раком легені у США становило 21%. До 2018 року воно зросло до 31%.

Звичайно, ці цифри справедливі виключно для США. І в інших країнах вони можуть відрізнятися в один чи інший бік. І все ж таки прогрес є, і він дуже значний.


Андрій Лукашенко, д.мед.н.

1 view0 comments
bottom of page