top of page
Search

Діагностика раку постраждала не лише під час локдаунів

Updated: Jun 7, 2022


Дослідники продовжують вивчати вплив пандемії COVID-19 на діагностику та лікування онкозахворювань. І хоча, здавалося б, цей аспект вже детально вивчений, дослідники постійно виявляють нові нюанси.

У свіжому дослідженні, опублікованому в журналі Американського онкологічного товариства, вчені показали, що істотне зниження кількості обстежень з приводу раку та нових діагнозів відзначалося не тільки під час першої, найгострішої фази локдаунів.

Звісно, ​​максимальне зниження показників відзначалося саме у згаданий період. Але до кінця 2020 року медсистема, принаймні США, не тільки не почала надолужувати відставання, що утворилося під час жорстких обмежень, а й продовжувала накопичувати його. На темпи 2018-1019 року діагностика у 2020-му так і не вийшла.

Ось ключові цифри, виявлені дослідниками:

  • У 2020-му число діагнозів раку простати, легень, сечового міхура та колоректального раку скоротилося на 13–23%.

  • Колонскопій провели на 45% менше.

  • Біопсій передміхурової залози – на 29%.

  • Цитоскопій при раку сечового міхура – ​​на 21%.

  • Томографій грудної клітини при раку легень – на 12%.

Ці дані були отримані після аналізу понад 9 мільйонів записів ветеранів США, що залишає невеликий простір для сумнівів відносно релевантності зазначених висновків для загальної популяції, оскільки йдеться про переважно білих чоловіків. Але багато інших досліджень неодноразово підтверджували схожі результати. Невеликі відмінності у конкретних цифрах, звісно, ​​існують. Але загальна картина незмінна.


Андрій Лукашенко, д.мед.н.

0 views0 comments
bottom of page