top of page
Search

Рак і алкоголь


Міжнародна група дослідників 13 липня оприлюднила в Lancet глобальний звіт про зв'язок між вживанням алкоголю і раком. За їхніми оцінками, в 2020 році в світі було виявлено 741,3 тис. нових випадків онкологічних захворювань, пов'язаних з вживанням алкоголю. Це 4,1% від усіх випадків. Але середні показники, звичайно, мало про що кажуть. В деталях статистика виглядає трохи інакше. Наприклад, із зазначеного числа 76,7% (568,7 тис.) випадків раку були виявлені у чоловіків. Найчастіше з алкоголем пов'язані 3 типи онкозахворювань:

  • Рак стравоходу - 189,7 тис. випадків.

  • Рак печінки - 154,7 тис. випадків.

  • Рак молочної залози - 98,3 тис. випадків.

Нерівномірно виглядає і географія пов'язаного з алкоголем раку. Тут, до речі, Україна пишатися нічим: ми входимо в групу країн із найгіршими показниками. В середньому частка пов'язаних з алкоголем випадків в нашій країні становить 5,8%. Для чоловіків той же показник дорівнює 8,5%. Дослідники також спробували вирахувати залежність між кількістю вживаного алкоголю і числом випадків пов'язаного з ним раку. І тут також втішних новин немає. Зв'язок, хоч і слабкий, простежується навіть при помірному вживанні до 20 г чистого алкоголю в день.

  • На тих, хто вживав до 20 г/день, прийшлося 13,9% із загального числа випадків.

  • 20-60 г/день (ризиковане вживання) призвело до 39,4% випадків.

  • Понад 60 г/день (зловживання) - до 46,7% випадків.

Думаю, робити будь-які висновки з цих показників не потрібно - вони занадто очевидні. Але кілька застережень зробити все ж варто. Дослідники визнають, що їх розрахунки не можна вважати абсолютно точними. Незважаючи на той факт, що зв'язок між алкоголем і ризиком раку доведений, їх дослідження не могло врахувати ряд додаткових параметрів. Скажімо, не врахований синергетичний ефект від вживання алкоголю і паління тютюну. Але ж дуже часто ці шкідливі звички йдуть рука об руку. Аналогічний синергетичний ефект може проявлятися і в разі раку печінки - частина випадків, включених в дослідження як викликані алкоголем, також можуть бути пов'язані з інфікуванням гепатитом. Гарна новина полягає в тому, що з 2012 року, коли було проведено аналогічне дослідження, частка пов'язаних з алкоголем онкозахворювань скоротилася з 5,5% до 4,1%. Що, втім, може бути пов'язано як зі зниженням рівня вживання алкоголю, так і з деякими коригуваннями методики підрахунку. Андрій Лукашенко, д.мед.н.

bottom of page