top of page
Пошук
Фото автораAndrii Lukashenko

Пов'язаний з курінням рак частіше зустрічається у бідних


Британські дослідники констатують, що пов'язані з курінням типи раку частіше виникають в бідніших соціальних групах. Так, серед 20% найбідніших британців щорічно виявляється близько 53,2 тис. нових випадків онкозахворювань. З них близько 21%, за оцінками дослідників, пов'язані з курінням. Заможні британців хворіють на рак не менше. Серед 20% найбагатших щорічно виявляють 63,8 тис. нових випадків. Однак з курінням з них пов'язані лише близько 10%.

Причина очевидна - куріння більш поширене серед найбідніших верств населення. Статистика куріння це повністю підтверджує. Серед безробітних, а також людей, які заробляють на життя простою фізичною працею, палять близько 25%. Британські менеджери і представники інших високооплачуваних професій, курять в 2,5 рази рідше.

Але висновки з цих цифр можна робити різні. Самі дослідники вважають, що уряду слід обкладати тютюнових гігантів додатковими податками, направляючи кошти на програми допомоги відмови від куріння. Найближча мета Британії - скоротити частку курців серед населення з сьогоднішніх 15,5% до 5% до 2030 року. Наскільки це коректний висновок сказати складно. Проведені раніше дослідження показали, що збільшення вартості сигарет - один з найбільш ефективних способів боротьби зі шкідливою звичкою на національному рівні. Однак незважаючи на дуже високу ціну пачки в Великобританії (в середньому близько 10 фунтів), чверть найбідніших верств населення продовжують курити.

В Україні подібних досліджень не проводилося, але можна припустити, що і в нашій країні різниця буде відчутною. І це при тому, що проблема куріння в нашій країні виглядає набагато більш серйозною. За даними ВООЗ, в 2018 році близько чверті населення України курили. Серед чоловіків показник взагалі становить 41%. За останні десять років частка курців обох статей скоротилася з 32,9% до 25,5%. Для порівняння в тій же Великобританії аналогічні показники становлять 30,3% і 19,2%.

Андрій Лукашенко, д.мед.н.

2 перегляди0 коментарів

Comments


bottom of page