top of page
Search

Щеплення від меланоми

Updated: Jun 7, 2022


Американські дослідники повідомляють про перспективу розробки мРНК вакцини, яка має захисний потенціал і може знизити ризик виникнення меланоми – агресивної форми раку шкіри, що розвивається у специфічних клітинах меланоцитах, що відповідають за вироблення пігменту меланіну. У ході дослідження на мишах вчені зосередилися на вивченні білка TR1. Він є одним із ключових елементів антиоксидантної системи меланоцитів, захищаючи клітини від активних форм кисню. Окислювальний стрес, що викликається останніми, здатний викликати пошкодження ДНК, що, у свою чергу, як вважають учені, є одним з механізмів виникнення меланоми.

Справа в тому, що не тільки вплив УФ-випромінювання викликає окисний процес. Але й сам механізм вироблення меланоцитів призводить до появи активних форм кисню. TR1 є ферментом, який стимулює відновлювальну реакцію та фактично захищає клітини від окисного стресу.

Вакцина, яку мають намір розробити дослідники, за аналогією з вакцинами проти COVID, міститиме інструкції для клітин, стимулюючи вироблення TR1. Теоретично, цього має бути достатньо, щоб істотно знизити ризик виникнення меланоми.

Поки що, втім, це лише теорія. Єдине, у чому впевнені вчені – описані захисні механізми TR1 існують, що було показано під час досліджень на мишиних моделях. Не викликає сумнівів і потенційна можливість розробки мРНК вакцини.

Однак чи буде достатньо підвищення статусу TR1 для зниження ризику меланоми у людини, наскільки ефективною буде така вакцина – поки що неясно.

Втім, це дослідження має величезний потенціал. Після клінічного схвалення перших у світі вакцин, створених за технологією мРНК, слід було чекати на такі розробки. Більше того, незабаром варто чекати й на інші подібні новини.

Щодо вакцини від меланоми, то дослідники найближчим часом зосередяться на її розробці та перших доклінічних випробуваннях. Це означає, що навіть у разі успіху використовувати в клінічній практиці препарат можна буде не раніше, ніж за кілька років.


Андрій Лукашенко, д.мед.н.

1 view0 comments
bottom of page